Ankara da Başkentgaz tarafından istenilen Elektrik Mühendisleri Odası onaylı doğalgaz topraklama tesisatı kurulumu ve doğalgaz topraklama raporu faliyeti vermekteyiz. Detaylı Bilgi ve Teklif İsteği için iletişime geçebilirsiniz.

Melih ARSLAN : 0505 926 52 90

 

Doğalgaz borularının topraklanmasının önemi nedir?

Doğalgaz borularının içerisinde gaz tanecikleri akarken, sürtünmeden kaynaklı statik yük oluşturur. Eğer bu biriken statik yük kendini toprağa deşarj edemezse, yakınındaki metaller ile yada topraklama ile irtibatlı techizatlara atlama yapmak suretiyle arklar oluşturur. Bu durumlar yangınlara yada patlamalara yol açabilmektedir. Bu nedenle doğalgaz borularının topraklanması gerekmektedir.

Doğru doğalgaz topraklaması nasıl yapılmalıdır?

Yeni binalarda doğrudan yapılması gereken doğalgaz topraklamaları, daha önce yapılmamış binalarda; topraklama hattının olup- olmadığı kontrol edilerek yapılmalıdır. Doğalgaz topraklaması bulunan yapılarda, ölçümleme yapılır. Doğru topraklama direncine sahip olduğunun anlaşılması için yapılan topraklama ölçüm testi sonucuna göre doğalgaz topraklama hattı çekilir. Topraklama hattı bulunmayan binalarda kullanılan yöntem, çubuk yani topraklayıcı topraklama sistemidir.

ankara doğalgaz topraklama raporu veren firmalar ankara başkent gaz topraklama

Binanın kendi topraklama hattı varken, dışarı topraklama çubuğu çakılmak suretiyle doğalgaz borusuna topraklama hattı çekmek hem gereksiz, hemde sakıncalı durumlar oluşturabilmektedir. Elektrik İç Tesisleri yönetmeliğine göre belli bir alandaki tüm metal aksamlar ortak topraklama noktasında ( Eş Potansiyel noktasında ) birleştirilmelidir. Bu nedenle binaların kendi topraklama hatları var ise ( Elektrik Panosu, Elektrik Kofresi yada Elektrik Kare buatlar vs ) doğalgaz borusuna topraklama hattı bu noktalardan çekilmelidir.

Ankarada Doğalgaz Topraklamasını yapmaya ve raporunu vermeye kimler yetkilidir?

ankara doğalgaz raporu topraklama kablosu doğalgaz emo ankara

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ile Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. (BAŞKENTGAZ) arasında doğalgazın daha güvenli kullanımı konusunda 16 Şubat 2015 tarihinde imzalanan protokolün ardından doğalgaz tesisatlarında topraklama işlemleri Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesine bağlı SMM üyeleri tarafından yapılmaktadır. Bina yöneticileri Elektrik Mühendisleri Odasından çalışma yapmaya ve etiket takmaya yetkilendirilmiş SMM üyelere başvurmak suretiyle gereken doğalgaz topraklama tesisatını yaptırabilirler.

Peki Prosedür ne şekilde işliyor ?

  1. Ankara Başkentgaz saha ekipleri binalarda denetim yaparken doğalgaz topraklama hattının olup olmadıklarını kontrol ederler, ve doğalgaz topraklaması yoksa yaptırılması için bilgi verir.
  2. Bina yöneticiliği Elektrik Mühendisleri Odasından yetkilendirilmiş SMM bir Elektrik Mühendisi üyeden bu çalışma için hizmet talep eder.

3. SMM Elektrik Mühendisi binaya giderek, binada topraklamanın var olup, olmadığını kontrol eder ve ölçüm yaparak, topraklamayı ne şekilde çekeceğini tespit eder. 45-50 yıllık binalara kadar her türlü binada binanın kendi topraklama hattını bulmaktayız. Doğru çalışma binanın kendi topraklama hattından doğalgaz borusuna topraklama hattı çekmektir.

Mühendis aşağıda örnek fotoğraflardaki gibi topraklama hattını çeker.

  • Mühendis çalışmaya dair sözleşmeyi imzalar, ve çalışma sonunda da aşağıdaki ölçüm raporunu düzenler.

  • Yapılan çalışmaya dair standart bir sözleşme vardır ve üzerinde belirtilen sabit ücretler ile detaylı fatura kesilir.
  • Eskiden sarı barkodlu etiket veriliyordu. 1 Ekim 2019 itibariyle Başkentgaz sistemden kayıtları görebilsin diye barkodlu etiket verilmektedir. bu kare barkod rapor üzerine de yapıştırılmaktadır.
  • Yapılan çalışmaya ait fotoğraflar ile hazırlanmış sözleşme, rapor ve faturanın birer nüshası Elektrik Mühendisleri Odasına Başkentgaza iletilmek üzere teslim edilir.

  • Detaylı bilgi için :

    Melih ARSLAN : 0505 926 52 90

    YANLIŞ UYGULAMA ÖRNEKLERİ