Kompanzasyon Bakımı ve Reaktif Güç Tüketim Takibi

Teklif ve bilgi almak için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

 >>ONLİNE TEKLİF İÇİN TIKLAYINIZ<<

Kompanzasyon Nedir ?

Voltaj ile akım arasında, idealde faz farkı olmaz. Endüktif ya da kapasitif yüklerin oluşturduğu etki neticesinde, akım sinyalinin, voltaj sinyaline göre maximum ±90 derecelik fazı kayar. Endüktif ve kapasitif etki neticesinde oluşan voltaj ve akım sinyali arasındaki faz kaymasını düzelterek, ideale yakın (0 derecede) sabit tutmaya yarayan işleme KOMPANZASYON denir.

İçerisinde bobin bulunan ( motor vs. ) gibi makinalarda endüktif etki, içerisinde kondansatör bulunan ( UPS, PC vs. ) gibi makinalarda ise kapasitif etki oluşur. Sanayide ağırlıklı olarak endüktif yükler olduğundan kompanzasyon panosundaki kondansatörlerin ihtiyaca göre devreye alınıp, çıkartılmasıyla güç faktörü dediğimiz cosQ değeri 1 e getirilerek, şebekeden çekeceğimiz ve belli sınırları aştığında cezaya sebep olan reaktif tüketimini sınırlandırılması hedeflenmektedir. Aynı şekilde ups’lerin ve bilgisayarlı sistemlerin yoğun kullanıldığı yerlerde de kompanzasyon panosunda şönt reaktör dediğimiz şalt ürünlerini SVC sürücülü röleler ile ihtiyaca göre devreye alarak, reaktif tüketimin sınırlandırılması gerekmektedir.

Kompanzasyon sistemlerinin iyi çalışması, reaktif enerji tüketimlerin olmaması enerjinin verimli kullanımı için çok önemlidir. Reaktif güçlerin varlığı fazla enerji tüketimini ve dolayısıyla gereksiz yere harcanan paraların olmasına sebep olmaktadır.

Kompanzasyon Takibi ve Bakımılarının yapılmasının Önemi ?

Kompanzasyon sisteminin iyi çalıştığı yerde enerji tasarrufları söz konusudur. Ayrıca şebekeden fazla reaktif güç çekilmeyeceğinden dolayı enerji dağıtım firmalarının faturalarında cezai işlem olmayacaktır. Bu nedenle belli aralıklarla bakımlarının yapılması, büyük güç tüketimi olan tesislerde kompanzasyon takibi ile arızalara hızlı müdahale edilmesi ve kontrol altında tutulması çok önemlidir. Aksi takdirde reaktif tüketimlerin artmasıyla cezalı faturaların ödenmesi ve enerjinin verimli kullanılmaması gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.

Arslan Proje Mühendislik olarak ne yapıyoruz ?

Arslan Proje Mühendislik firması olarak , işletmenin ihtiyacına göre aylık yada belli periyotlarla kompanzasyon panosunda kontrol ve bakım çalışmaları yapmaktayız. devreye alıp çıkarmakta kullanılan kontaktörlerin çalışıp çalışmadığı, kondansatörlerin kapasitelerinin yeterli olup olmadığı, kablo bağlantıları, reaktif güç kontrol rölelerinin ayarlarının kontrolleri ile kompanzasyon sisteminin aktif olması konusunda çalışmalar yapmaktayız.

Uzaktan haberleşmeli modülleri reaktif güç kontrol rölelerine ekleyerek uzaktan izleme ve reaktif tüketim takibi gibi hizmetleride vermekteyiz. bu hizmet ile reaktif tüketimleri sürekli kontrol altında tutup, herhangi bir şalt ürünü arızalandığında haberdar olup, müdahale etme şansı bulmaktayız. Bu şekilde reaktif tüketimleri kontrol altında tutarak faturalarda reaktif tüketim ceza sınırlarını aşmayıp, herhangi bir ceza ödemekten kaçınmayı hedefliyoruz.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Melih ARSLAN : 0505 926 52 90

Teklif ve bilgi almak için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

 >>ONLİNE TEKLİF İÇİN TIKLAYINIZ<<